Slownik: Substancja czynna, słowo: cytyzyna

Cena | Nazwa Sortuj:

Sposobów na rzucenie palenia jest wiele. Możesz zdecyd...
47,90 PLN

Kategorie

Wysyłamy w ciągu 48h!!

Wysyłamy w ciągu 48h!!
Wysyłamy zamówiony towar w ciągu 48h!!! Szybka i bezpieczna przesyłka dzięki współpracy z najlepszymi firmami kurierskimi na rynku.

Opieka farmaceutyczna-pytanie do farmaceuty

Opieka farmaceutyczna-pytanie do farmaceuty
Masz pytanie dotyczące interakcji, dawkowania leków, działań nieporządanych -zadzwoń i zapytaj Naszego Farmaceute

Znajdź swoją przesyłkę POCZTA POLSKA

Znajdź swoją przesyłkę InPOST

Znajdź swoją przesyłkę SIÓDEMKI

ZADZWOŃ DO NAS

ZADZWOŃ DO NAS


            APTEKA GALMED sp.j.

            ul.Kilińskiego 1c

            98-220 Zduńska Wola


www.aptekagalmed.pl

tel. kom. 530 813 777

e-mail: biuro@aptekagalmed.pl

skype: apteka.galmed


UWAGA -ZMIANA

KONTA BANKOWEGO


nr. konta bankowego:

BZWBK

10 1090 2705 0000 0001 2352 7037

Warto wiedzieć

Magia sosny na kaszel

Składniki:

850 g pędów sosny,
2 szklanki cukru (lub tyle, żeby wystarczyło do przesypania i przykrycia pędów),
opcjonalnie ½ szklanki przegotowanej wody,
opcjonalnie dla wersji 2. - 0,75 litra wódki lub 0,5 litra spirytusu,
opcjonalnie dla wersji 3. – dodatkowe 0,5 – 0,75 litra wódki lub spirytusu.


Przygotowanie:


Pędy sosny zbieramy pod koniec kwietnia lub w maju, w czystym miejscu, jak najdalej od „cywilizacji”. Nie zrywamy wszystkich pędów z jednego miejsca. Zazwyczaj na jednej gałązce sosna wypuszcza kilka pędów, należy zostawić też jakieś nowe pędy. Pędy powinny mieć do 10 – 13 cm, nie więcej. Po zerwaniu nie myjemy, tylko oczyszczamy delikatnie z brązowej łuski – tyle ile się da (bez przesady z dokładnością). Pędów nie trzeba kroić, ani rozdrabniać, ale ja w tym roku połamałam niektóre na mniejsze części. Umieszczamy warstwę pędów w dużym, wyparzonym słoiku i zasypujemy warstwą cukru, i tak do wyczerpania pędów. Jeśli pędy byłyby wyjątkowo suche i nie chciały puszczać soku, można zalać ½ szklanki wody. Można delikatnie ugnieść. Lekko zakręcamy słoik. Ustawiamy w słonecznym miejscu i czekamy aż cały cukier się rozpuści. Może to potrwać kilka tygodni. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Po tym czasie wersji postępowania jest kilka:


Syrop bezalkoholowy – powstały płyn przecedzamy przez gazę. Wyciskamy z pędów „każdą kropelkę”. Wlewamy do wyparzonej szklanej butelki lub słoika. Zamykamy. Pędy wyrzucamy.
Syrop bezalkoholowy i nalewka – syrop wykonujemy jak w punkcie 1, ale pędów nie wyrzucamy, tylko zalewamy alkoholem. Teoretycznie powinien być to spirytus, ale ja nie lubię jego smaku później w nalewce i używam wódki. Pędy zalane alkoholem trzymamy w ciemnym miejscu przez ok. 1 miesiąc lub nawet dłużej. Powstałą nalewkę filtrujemy przez gazę do butelki.
Nalewka (syrop alkoholowy) i „drugie parzenie” nalewki – po rozpuszczeniu się cukru zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Można co jakiś czas „poruszać słoikiem”. Następnie powstały płyn filtrujemy przez gazę do butelki. Pędów nie wyrzucamy, tylko ponownie zalewamy alkoholem i znowu zostawiamy w ciemnym miejscu na kolejne 4-6 tygodni. Filtrujemy i nalewamy do butelki. Tak powstają dwie butelki nalewki – pierwsza może bardziej wartościowa, ale druga też dobra.

Suma: 0,00 PLN Sztuk: 0